MLUND
En verden af marsvin, film og teknik
MLund

Marsvineavl

På denne side kan du læse om nogen af de informationer jeg synes er vigtigst i forhold til, at avle marsvin.

træ

Tidsrammer ved avl

Herunder har jeg kort beskrevet forskellige tidshorisonter, som er vigtig at huske når man avler marsvin. Ved at overholde disse tidshoristioner minimere man uheldige situationer, som kunne havde været undgået.
Hertil skal det dog tilføjes, at der er delte meninger, men jeg er kommet frem til nedestående oplysninger igennem evaluering af de oplysninger jeg har fået igennem tiden, samt hvilke jeg haft god erfaring med.
kalender

Hun-marsvin til første parring: 8 - 12 mdr. og vejer min. 800 g

Alder: Vægt og form er det vigtigeste, derfor er tidsrammen for alderen kun en guideline.
Dernæst vær opmærksom på, at hunungerne bliver kønsmoden allerede når de er et par uger gammel og moren kommer igen hurtigt i brunst efter fødselen. Derfor flyt allersenest faderen inden kuldet er født.
Vægt: Hvis en førstegangsfødende er overvægtig risiker hun, at få drægtighedssyge og dø under graviditeten. Derfor må hun hverken være for tyk eller tynd når hun parres og skal derfor være i god og have en fast krop. Tommelfingerregel er at man skal kunne se fødderne. En fødselskomplikation kan eksempelvis være, at ungerne kommer til at sidde fast i fødselsvejen.

Han-marsvin til parring: min. 6 mdr. og 800 gram.

Da hannen skal bruge tid på, at vokse sig stor, gerne omkring de 800 gram. Derved risikere han ikke, at blive afskrækket af en stor og strid hun, så at han ikke tør parre fremover.

Tid hannen og hunnen skal gå sammen: Mindst 5 uger og senest lige inden fødsel

Ved at lade dem gå sammen i fem uger, går de sammen i to brunstperioder. Da hunmarsvinet er i brunst cirka hver 14-16 dag i et døgns tid. Kun omkring 50 pct. af hunmarsvinene bliver drægtig i første periode.
Da hunnen allerede 6-48 timer efter fødselen kommer i brunst igen, kan hannen i sin iver efter, at parre hende igen skade ungerne. Fjern derfor hannen før fødselen.
marsvin1

Tid fra parring til fødsel: Ca. 10 uger.

Da hunnen går drægtig i 68-73 dage, vil der tidligst komme unger ti uger efter hannen og hunnen er sat sammen.
Seks uger henne kan man begynde at mærke de første spæde tegn på liv og to-tre uger før fødslen kan man mærke tydeligt liv og undertiden høre ungerne skære tænder inde i maven.
Marsvin føder ofte om natten og ungerne er fuldt udviklet når de bliver født. Derfor bliver de født med åbne øjne og har allerede pels.

Ungerne tages fra: 4 uger og vejer min. 300 g.

Ungerne må tidligst tages fra morgen når de er 4 uger og minimum vejer 300 gram. Jeg plejer gerne, at forvente de først er klar efter 5 uger, da det vigtigeste er at godt 300 gram. Hvis du oplever, at en hanunge vejer 350g før de 4 uger, bør du tage ham fra da hanner kan blive kønsmoden allrede når de vejer 350g.

Tid mellem sidste kuld og næste parring for hun-marsvinet: 1 - 3,5 mdr.

Generelt er to måneds pause fra ungerne er taget fra hunnen og til næste parring passende. Men alt dette afhænger af, hvor godt hun er kommet sig efter sidste kuld. Så det er bedre at vente lidt længere, end end at lade hunnen få flere kuld hurtigt efter hinanden.

Tid mellem to parringer for han-marsvinet: Ingen til tid - "komme sig".

En han kan tabe sig, når de går med hunner og derfor bør disse hanner have tid til, at "komme sig" og derfor holde pause mellem parringerne.
marsvin2

Pension for et hun-marsvin: 4 - 5 kuld el. 3 - 5 år.

Tidspunktet for, hvornår hunmarsvinet skal pension og dermed hvornår hun bør få sit sidste kuld afhænger meget af hendes form, om hun er en god mor og om fint klare at få unger.
Når et hunmarsvin har fået fem kuld er det ved, at være tid til at sende hende på pension. Da man kan risikere de næste kuld giver dødfødte unger.

Pension for et han-marsvin: Ingen

Hanner kan som regel parre hunner lige til de sover ind. Men hold øje med, at han altid kommer sig godt efter en parring, hvis han er en af de hanner som taber sig.